1

Téma: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, zda není v předposlední (a podle changelogu i poslední) verzi firmwaru chyba u přepínání tarifů pomocí SDS-C kódu? Samotný tarif se sice přepne (změna je vidět v přehledu http://192.168.20.250/s0.htm), ale spotřeba narůstá jen pro denní tarif i když je aktivní noční. U daného vstupu mám zatrženo použití tarifního rozdělení.

Děkuji,
           Pavel



Zařízení: SDS MACRO LM
Verze použitého firmware: 26.6.2020

2

Re: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

podívám se na to

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Re: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

Děkuji. Pavel

4

Re: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

Vyzkoušeno s aktuálním FW a funguje to jak má.

V programu SDS-C se tarif T1 zapne takto:

 sys[459] = 1;

a vypne (přepne na T0) takto:

 sys[459] = 0;

Samozřejmě je potřeba mít nastaveno že tarif se řídí SDS-C a ne optovstupem (nastavení na webovém rozhraní) a nastaveno že daný S0 vstup je dvoutarifní.

Máte to v nastavení přepnuto na řízení tarifu z SDS-C ?

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

5

Re: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

Dobrý den, omlouvám se, asi jsem to nepopsal úplně dobře - přepínaní tarifu funguje, ale i když mám řízení nastaveno přes SDS-C, tak to nemá žádný vliv a hodnoty se přičítají jen u denního tarifu. Přikládám snímky obrazovky s nastavením a projevem chování.

Děkuji,
           Pavel

https://photos.app.goo.gl/y6QPp84xtLYXTdp6A

Naposledy upravil: Petronie (2020-07-31 09:28:07)

6

Re: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

Bez problému, napsal jste to správně, pochopil jsem to - přepínáte tarif svým programem v SDS-C a to se vám tak i zřejmě odpovídajícím způsobem zobrazuje (vybraný tarif), ale přicházející impulsy se vám zapisují stále do jednoho stejného počítadla.

Tohle jsem včera odzkoušel na SDS MACRO s aktuálním firmware a tento problém jsem nezaznamenal - funguje mi to tady správně. Pomocí SDS-C si přepnu tarif na T0 nebo T1 a přicházející impulsy na S0 vstupu se mi zapisují do toho správného počítadla (tedy ne stále do stejného). Pokud se vám to děje tak je potřeba zjistit proč.

Podle screenshotu máte nastavení správné, takže v tuto chvíli nevím kde by mohl být problém. Jaký SDS-C kód používáte, pošlete mi to pro kontrolu, třeba mne něco napadne.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

7

Re: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

Dobrý den,
tady je kód, kterým řeším / chtěl bych řešit přepínání tarifu. Napadá Vás nějaký problém?

Děkuji.
    Pavel



var i;
var j;

#define NTP_STATUS sys[38]

#define DEN sys[5]
#define MESIC sys[6]
#define ROK sys[7]

#define DEN_PORADI sys[11] //0-6 pocet dni od nedele
#define HODINA sys[8]
#define MINUTA sys[9]

#define HDO_TARIF sys[459]

#define ODPOCITAVAC_SEKUND sys[64]


init
{
   
  //HDO_TARIF = 0
   j=2;
   echo('---init--; hdo_tarif: ',HDO_TARIF,' j: ',j,' den_poradi: ',DEN_PORADI,' hodina: ',HODINA,' minuta: ',MINUTA);
   

}

main
{

//echo('---MAIN--; hdo_tarif: ',HDO_TARIF,' j: ',j,' den_poradi: ',DEN_PORADI,' hodina: ',HODINA,' minuta: ',MINUTA);

//pracovni tyden
i = 1;
label cyklus:
if (DEN_PORADI == i && (HODINA ==0 && MINUTA == 0 && HDO_TARIF != 0) && ) {HDO_TARIF = 0;};
if (DEN_PORADI == i && (HODINA == 2 && MINUTA == 15) && HDO_TARIF != 1) {HDO_TARIF = 1;i = 7;};
if (DEN_PORADI == i && (HODINA ==7 && MINUTA == 32) && HDO_TARIF != 0) {HDO_TARIF = 0;};
if (DEN_PORADI == i && (HODINA ==13 && MINUTA == 10) && HDO_TARIF != 1) {HDO_TARIF = 1;i = 7;};
if (DEN_PORADI == i && (HODINA ==15 && MINUTA == 57) && HDO_TARIF != 0) {HDO_TARIF = 0;};
i+=1;
if (i<6) goto cyklus;


//sobota
if (DEN_PORADI == 6 && (HODINA ==0 && MINUTA == 0) && HDO_TARIF != 0) {HDO_TARIF = 0;};
if (DEN_PORADI == 6 && (HODINA == 4 && MINUTA == 5) && HDO_TARIF != 1) {HDO_TARIF = 1;};
if (DEN_PORADI == 6 && (HODINA == 7 && MINUTA == 57) && HDO_TARIF != 0) {HDO_TARIF = 0;};
if (DEN_PORADI == 6 && (HODINA == 14 && MINUTA == 45) && HDO_TARIF != 1) {HDO_TARIF = 1;};
if (DEN_PORADI == 6 && (HODINA == 16 && MINUTA == 47) && HDO_TARIF != 0) {HDO_TARIF = 0;};
if (DEN_PORADI == 6 && (HODINA == 21 && MINUTA == 40) && HDO_TARIF != 1) {HDO_TARIF = 1;};
if (DEN_PORADI == 6 && (HODINA == 23 && MINUTA == 52) && HDO_TARIF != 0) {HDO_TARIF = 0;};

//nedele
if (DEN_PORADI == 0 && (HODINA ==0 && MINUTA == 0) && HDO_TARIF != 0) {HDO_TARIF = 0;};
if (DEN_PORADI == 0 && (HODINA == 4 && MINUTA == 5) && HDO_TARIF != 1) {HDO_TARIF = 1;};
if (DEN_PORADI == 0 && (HODINA == 7 && MINUTA == 57) && HDO_TARIF != 0) {HDO_TARIF = 0;};
if (DEN_PORADI == 0 && (HODINA == 14 && MINUTA == 45) && HDO_TARIF != 1) {HDO_TARIF = 1;};
if (DEN_PORADI == 0 && (HODINA == 16 && MINUTA == 47) && HDO_TARIF != 0) {HDO_TARIF = 0;};
if (DEN_PORADI == 0 && (HODINA == 21 && MINUTA == 40) && HDO_TARIF != 1) {HDO_TARIF = 1;};
if (DEN_PORADI == 0 && (HODINA == 23 && MINUTA == 51) && HDO_TARIF != 0) {HDO_TARIF = 0;};

 //pockam 1 vterinu (interni odpocitavac sys[64]) 
 ODPOCITAVAC_SEKUND = 1;
cekej_dale:
 if (ODPOCITAVAC_SEKUND != 0) goto cekej_dale;

//kontrolni vypis kdy by melo dojit ke zmene tarifu
if (j!=HDO_TARIF) {
                  echo('---MAIN--; hdo_tarif: ',HDO_TARIF,' den_poradi: ',DEN_PORADI,' hodina: ',HODINA,' minuta: ',MINUTA);
                  j=HDO_TARIF;
                  };
 //konec - main bude spusteno automaticky znovu 
}

8

Re: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

... myslel jste 459 (viz dokumentace), nebo to ma byt opravdu 495? Pavel

sys[459] 01 i RW  stav tarifu
                   == 0 : T0 (vysoký tarif)
                   == 1 : T1 (nízký tarif)


adamn napsal:

Vyzkoušeno s aktuálním FW a funguje to jak má.

V programu SDS-C se tarif T1 zapne takto:

 sys[459] = 1;

a vypne (přepne na T0) takto:

 sys[459] = 0;

Samozřejmě je potřeba mít nastaveno že tarif se řídí SDS-C a ne optovstupem (nastavení na webovém rozhraní) a nastaveno že daný S0 vstup je dvoutarifní.

Máte to v nastavení přepnuto na řízení tarifu z SDS-C ?

9

Re: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

jj 459, byl tam překlep v příspěvku, ale s tímto kódem mi aktuální MACRO funguje

vyzkouším co nejdříve zaslaný program

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

10

Re: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

Program jsem zkoušel na aktuálním SDS MACRO které mám u sebe a přepínání Tx funguje, včetně zápisu do odpovídajícího správného počítadla.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

11

Re: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jak tedy doporucujete postupovat?  Mohu jeste neco vyzkouset? Jedna se o nejakou hw chybu meho SDS? Dekuji, Pavel

12

Re: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

Zkuste ještě cvičně přepnou S0 vstupy na stejné OPTO vstupy (S0 č.1 na OPTO1 atd.), jestli se vám to bude chovat stejně nebo ne.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

13

Re: Nefunkční přepínání tarifů přes SDS-C

Dobrý den,
zkusil jsem ještě tip od kolegy a SDSko jsem vypnul / zapnul z napájení a kupodivu tarifní změna začala fungovat. Akorát, z nějakého podivného důvodu nejsem schopen nastavit stav počítadla podle aktuální hodnoty na elektroměru. Zkoušel jsem zapsat nastavení vícekrát, ale bez výsledku. Co je však zvláštní tak v položce nastavení (viz dole) tu aktuální hodnotu vidím správně a tím pádem si ji evidentně zapamatoval, jen jinezobrazuje v přehledu S0 (kde ji zobrazuje od posledního nulování). Máte nějakou představu, co je toto za problém? Je to ovlivněno tím programem v SDS-C?

Děkuji.
   Pavel




Celkový stav počítadla    
Parametr   
Nastavte celkový počet impulsů (T0):    
25951101
Původně: 25951101 imp. (2595.110 kWh)
Nastavte celkový počet impulsů (T1):    
10321101
Původně: 10321101 imp. (1032.110 kWh)
Změnit celkový stav S0 počítadla